Brzoskiwnie - sadzonki
Rośliny
Pochodzenie i historia drzewa brzoskwini
Brzoskwinia (Prunus persica) to drzewko owocowe pochodzące z Chin. W Europie brzoskwinia pojawiła się w XVI wieku. W Polsce uprawia się je głównie na południu i środku kraju.
Charakterystyka i odmiany brzoskwini
Drzewka owocowe brzoskwini dorastają od 1,2 metra wysokości do nawet 6 metrów. Wszystko zależy od wybranej odmiany i podkładki, na jakiej drzewko jest szczepione. Liście rośliny są eliptyczne, a podczas kwitnienia kwiaty brzoskwini przeważnie są pachnące i duże, w kolorze różowym lub pomarańczowo czerwonym. W kształcie, te słodkie owoce są kuliste lub owalne, okrągłe o średnicy między 4, a 8 cm. Owoce pokryte są delikatnym meszkiem, a skórka jest najczęściej koloru żółtego, z pokrywającym ją dużym czerwonym rumieńcem, są to omszone owoce. Brzoskwinię łatwo poznać przez jej charakterystyczny złocistożółty miąższ, który jest bardzo jędrny, soczysty i słodki w smaku, są to odżywcze owoce. Brzoskwinie można też podzielić ze względu na to, jak mocno miąższ owocu przylega do pestki, w części odmian odchodzi on razem ze skórką, a w przypadku pozostałych mocno do niej przylega.
Ciężko powiedzieć, która odmiana brzoskwini jest najlepsza, ale najpopularniejszymi odmianami są:
- Brzoskwinia ‘Redhaven’,
- Brzoskwinia ‘Royal vee’,
- Brzoskwinia ‘Velvet’,
- Brzoskwinia ‘Inka’,
- Brzoskwinia ’Harnaś’
Wymagania brzoskwini
Sadzonki brzoskwini sadzimy najlepiej na glebach żyznych, próchnicznych o umiarkowanej wilgotności i lekko kwaśnym bądź obojętnym odczynie. Uprawa sadzonki brzoskwiń wymaga dużego nasłonecznienia, dlatego do sadzenia brzoskwini polecamy poszukać dobrze oświetlonego stanowiska i ciepłego stanowiska. Warto jest też wybrać miejsce osłonięte przed wiatrem. Roślina wymaga regularnego podlewania, szczególnie w okresie wzrostu i owocowania.
W Polsce sporą popularnością cieszą się odmiany o dużej odporności na mróz, takie jak ‘Harnaś’. Wybranie odmiany mrozoodpornej sprawi, że w połączeniu z naturalną odpornością brzoskwiń na choroby, uprawa będzie bardzo prosta. Jedyny wymóg, który będziemy musieli spełnić to znalezienie odpowiedniego miejsca na sadzonkę.
Uprawa i pielęgnacja
Przede wszystkim należy dbać o odpowiednie nawożenie i podlewanie drzewka brzoskwini. Trzeba też wykonywać regularne cięcie, ucinając chore i słabe gałęzie, aby utrzymać koronę i drzewo w dobrej kondycji. Przycinanie wykonuje się też do przerzedzenia pędów, dzięki czemu dopuszczamy więcej światła do drzewa i wzmacniamy jego wzrost.
Takie cięcie zaleca się wykonywać dwukrotnie w ciągu roku. Pierwsze pod koniec kwietnia, gdy usuwamy pędy, które nie będą nawiązywały owoców, drugie na koniec sezonu wegetacyjnego, gdy wycinamy pędy słabe i chorowite.
Właściwości i zastosowanie
Owoce brzoskwiń bogate są w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Z owoców można zrobić słodkie desery albo pyszne przetwory. Można się też spotkać ze stosowaniem owoców jako remedium na niektóre choroby. Skórka brzoskwini jest natomiast lekkostrawna, tak jak cały owoc i to właśnie w niej zawartych jest większość jej dobroczynnych składników.
Brzoskwinie składają się w prawie 90% z wody, przez to podczas suszenia nie tracą żadnych wartości. W Polsce suszone brzoskwinie nie są dobrze znane, natomiast są przysmakiem w Stanach Zjednoczonych. Były nawet w wyposażeniu astronautów, w tym u Neila Armstronga, który jako pierwszy człowiek stanął na księżycu.
Sadzonki drzew owocowych brzoskwini - gdzie i jak sadzić?
Sadzonkę w ogrodzie najlepiej sadzić wczesną wiosną lub późną jesienią. Wybrane stanowisko powinno być odpowiednio naświetlone z dość przepuszczalną glebą i lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie. Dobrze jest też wybrać stanowisko, na którym sadzonka będzie chroniona przed wiatrem. Do wsadzenia sadzonki wykopujemy dołek na głębokość około 60 - 80 cm i z przynajmniej 2 metrami odstępu od innych posadzone drzewa obok. Dobrze jest też przygotować glebę na przyjęcie sadzonki, poprzez stosowanie naturalnych nawozów organicznych takich jak kompost.
Zbiór i przechowywanie owoców
Owoce są gotowe do zebrania najczęściej w sierpniu lub wrześniu, ale konkretna data zależy od gatunku i warunków panujących przy uprawie. Zbieramy owoce najczęściej wielokrotnie, drzewka z miejsc nasłonecznionych szybciej osiągną dojrzałość zbiorczą. Gotowy do zbioru owoc poznamy po tym, że zaczyna mieć odpowiednie ubarwienie i będzie jędrny w dotyku. Owoce z drzewa zbieramy delikatnie, ponieważ uszkodzony owoc będzie gorzej się przechowywał. Dobrze zachowane owoce można przechowywać do trzech tygodni w miejscach wilgotnych i temperaturze w okolicach 1°C.
Rozmnażanie brzoskwini
Brzoskwinia rozmnaża się poprzez nasiona, sadzonki lub używanie podkładek, które są szczepione. Większość odmian spotykanych w Polsce jest samopylna, ale zdarzają się też obcopylne. Nawet w przypadku samopylnych odmian warto jest posadzić z nimi kilka innych odmian brzoskwini, ponieważ krzyżowe zapylenie zwiększy jakość i ilość owoców podczas plonów.