Grusza Azjatycka ‘Hayatama’ Pyrus pyrifolia ‘Hayatama’ (jabłko-gruszka)
Charakterystyka
Odmiana “Hayatama” to wyjątkowa grusza pochodząca z Azji. Charakteryzuje się wysoką wydajnością i wczesnym okresem dojrzewania, jest też łatwa w uprawie i pielęgnacji, a owoce ma słodkie i smaczne. Jest to idealne drzewo dla osób, które chcą cieszyć się pysznymi owocami w swoim ogrodzie, bez podejmowania wielu wysiłków w celu ich utrzymania.
Wygląd
Mając odpowiednie warunki potrafi dorosnąć do 3-4 metrów wysokości. Rośnie w umiarkowanym tempie względem pozostałych grusz azjatyckich. Rosnąć tworzy zwarty i kulisty pokrój przez co jest doskonała do ogrodów o małej powierzchni. W miarę wzrostu korona drzewa staje się gęsta i pełna, co daje nam naturalne i piękne cienie w ogrodzie.
Kwiaty i liście
Liście gruszy są jasnozielone, błyszczące o eliptycznym kształcie. W porównaniu z innymi drzewami liście są stosunkowo duże o zaokrąglonych brzegach. Grusza zakwita w kwietniu lub maju. W tym czasie drzewo obrasta pięknymi, dużymi kwiatami o białym lub lekko różowym kolorze. Tworzy to imponującą dekorację naszego ogrodu.
Owoce
Owoce są duże i okrągłe, o średnicy około 7cm i mogą ważyć między 150 g, a 200 g. Skórka jest cienka i gładka o kolorze jasnożółtym, zmieniającym się w ciemnożółty wraz z dojrzewaniem. Miąższ jest miękki, biały oraz soczysty, słodko-kwaśny w smaku i aromatyczny. Owoce nadają się idealnie do jedzenia na surowo bądź do deserów.
Wymagania
Grusza jest łatwa w uprawie i nie ma specjalnych wymagań, które trzeba spełnić żeby dobrze rosła i owocowała. Ważne, aby gruszy zapewnić nasłonecznione miejsce, ale ta odmiana poradzi sobie w bardziej zacienionym miejscu. Preferuje glebę żyzną, przepuszczalną i lekko kwaśną, źle znosi wilgotne gleby. Należy ją też regularnie nawadniać.
Uprawa i pielęgnacja
Drzewo najlepiej zasadzić wczesną wiosną, kiedy gleby są wilgotne i łatwo przepuszczalne. Pozwoli to drzewu na ukorzenienie się i rozwinięcie korzeni przed suchą porą roku i zimą. Warto znaleźć dobrze nasłonecznione stanowisko, następnie przygotować glebę, odchwaszczające miejsce sadzenia. Powinniśmy też regularnie przycinać drzewo i usuwać chwasty z jego okolicy, a także nawozić azotem. Przycinanie najlepiej wykonywać wiosną, przed okresem wegetacji. Usuwamy wtedy chore i suche gałęzie oraz pędy boczne, ponieważ w ten sposób dajemy dostęp do światła słonecznego reszcie rośliny.
Zbiory i przechowywanie
Pierwsze owocowanie przypada po około 3 latach od posadzenia. Owocuje obficie, a zbierać owoce możemy w okolicach sierpnia i września. Dojrzałe, zerwane owoce możemy przechowywać w chłodzie nawet dwa miesiące.
Zapylanie
“Hayatama” wymaga obecności innych odmian grusz do zapylenia. Najbardziej znanym zapylaczem jest grusza “Konferencja”, ale można również użyć “Kosui” lub “Chojuro”.
Zastosowanie
Owoce gruszy doskonale nadają się do przetworów jak ciasta, wina, nalewki czy soki.
Odporność
Odmiana jest odporna na parcha i mróz. Mimo to w mroźniejsze dni może przemarzać, dlatego warto wtedy okryć liście.
Cechy sadzonki
Podkładka: Grusza kaukaska
Wysokość sadzonki: 120 – 140 cm
Mateusz –
Szybka realizacja sadzonki grusza azjatycka przyszły dobrze zapakowane i nie uszkodzone-polecam
Stanisława –
Sadzonki idealnie zapakowane ,drzewka ok. polecam
Kamil –
Przesyłka dostarczona w deklarowanym czasie, profesjonalnie zapakowana. już wsadzona do gruntu i czekam. polecam
Maximilian –
Sprawnie i bezproblemowo. sadzonki zgodne z opisem. dobrze zapakowane. zdecydowanie polecam!
Mariusz –
Wyjątkowa jakość obsługi i szybka dostawa
Adrian –
Cudowne drzewo owocowe, które dostarcza pysznych i soczystych owoców. Obsługa klienta była bardzo miła i pomocna, a roślina przyszła szybko i bez uszczerbku
Beata Grzybowska (zweryfikowany) –
Niestety nie wiem co się stało, drzewko uschło. zamówię jeszcze raz
Paweł Jończyk (zweryfikowany) –
Krzysztof (zweryfikowany) –
Rośnie i nawet miała owoce. Bardzo smaczne.
Artur Słabik (zweryfikowany) –
zaraz po posadzeniu zakwitło i zawiązało ok 10 owoców, zostawiłem 2 dojrzały na początku sierpnia w smoku gruszka z czymś ?? Zona twierdzi wanilia, ja markują. bardzo smaczne .Polecam