Grusza Azjatycka 'Kosui’ Pyrus pyrifolia’ Kosui’
Charakterystyka
Odmiana “Kosui” pochodzi z Japoni i cieszy się tam duża popularnością. Zasłynęła ona swoim soczystym, bardzo słodkim miąższem, duża odpornością na choroby i łatwością w uprawie. W Polsce ten rodzaj grusz często nazywany jest jabłko-gruszą, ze względu na okrągły kształt swoich owoców, przypominający jabłko.
Wygląd
Odmiana “Kosui”, w dobrych warunkach potrafi dorosnąć aż do 4 metrów wysokości, w zależności od gleby i warunków uprawy. Rośnie wolniej w porównaniu do pozostałych grusz azjatyckich, jedynie zaraz po posadzeniu możemy zaobserwować szybki wzrost. Rosnąć tworzy średniej wielkości, zaokrągloną koronę, którą możemy delikatnie zmieniać odpowiednim cięciem.
Kwiaty i liście
Liście gruszy mają jasnozieloną barwę, są duże i wąskie. Grusza kwitnie dość późno, w zależności od klimatu i warunków, w których została posadzona i dzięki temu kwiaty unikają przymrozków. W tym czasie drzewo obrasta białymi kwiatami, co w efekcie daje piękny i wyjątkowy widok.
Owoce
Owoce są średnie, okrągłe i przypominają jabłko, ich skórka jest cienka i jasnozielona. Miąższ jest biały, soczysty, jędrny, a w smaku bardzo smaczny i słodki, przez co owoce są jedzone na surowo. Właśnie przez swój miąższ jest ceniona jako owoc deserowy.
Wymagania
Grusza nie ma dużych wymagań względem miejsca nasadzenia i jest dobrze przystosowana do naszego klimatu. Ważne, aby gruszy zapewnić dostęp do światła słonecznego. Gleba powinna być lekko kwaśna, przepuszczalna i wilgotna.
Uprawa i pielęgnacja
Możemy drzewo posadzić wiosną i jesienią, zaleca się zrobić to wiosną ponieważ drzewo będzie miało czas na ukorzenienie się przed nadejściem mrozów. Przed sadzeniem warto wybrać odpowiednie miejsce, które spełni wymagania drzewa dotyczące oświetlenia i wilgotności. Powinniśmy też regularnie przycinać drzewo, aby by kontrolować jego wzrost i umożliwić prawidłowe owocowanie, zwłaszcza, że “Kosui” ma tendencję do nadmiernego związywania owoców. Przycinanie najlepiej wykonywać wiosną, przed okresem wegetacji. Usuwamy wtedy chore, suche i zdeformowane gałęzie oraz pędy boczne, ponieważ w ten sposób zachęcamy nowe pędy do wzrostu i dajemy dostęp do światła słonecznego.
Zbiory i przechowywanie
Pierwsze owocowanie przypada po około 3 latach po posadzeniu. Owoce możemy zbierać wcześnie, przeważnie już w drugiej połowie sierpnia, w zależności od warunków uprawy. Warto zachować jednak ostrożność podczas zbiorów, aby nie uszkodzić owoców. Dojrzałe, zerwane owoce możemy przechowywać w chłodzie do 2 miesięcy.
Zapylanie
“Kosui”” jest odmianą samopylną, więc możemy sadzić ją bez innych grusz w okolicy. Jednak warto, jeśli to możliwe, posadzić ją w pobliżu innych odmian gruszy, ponieważ wzajemne zapylenie wzmocni ich produktywność.
Zastosowanie
Owoce gruszy możemy zjeść bezpośrednio z drzewa, bądź wykorzystać do deserów i przetworów.
Odporność
“Kosui” jest odporna na wiele chorób i mrozy, przez co jest atrakcyjna do uprawy. Z tego względu nadaje się do sadzenia w wielu odmiennych warunkach klimatycznych.
Cechy sadzonki
Podkładka: Grusza kaukaska
Wysokość sadzonki: 120 – 140 cm
Renata W. (zweryfikowany) –
Super!
Krzysztof H. (zweryfikowany) –
Rewelacja !!! smak owoców niesamowity – odporna na choroby
Paweł Jończyk (zweryfikowany) –
Marta G. (zweryfikowany) –
Super się przyjęło to drzewko, owocowało od razu kolejego sezonu poposadzeniu i nada owocuje i rośnie. Nie choruje, owoce dzięki temu że mają grubszą skórkę, nie są nagrywane przez osy.
Adrian –
Zdrowe drzewo owocowe, które z przyjemnością polecam każdemu, obsługa klienta była bardzo pomocna
Kamil –
Otrzymałem dzrewo w fenomenalnym stanie, a obsługa klienta była bardzo pomocna i przyjazna.
Ola –
Obsługa i dostawa produktu były bardzo profesjonalne. Polecam!
Marta –
Wspaniała odmiana drzewa owocowego, dająca bardzo soczyste owoce już po 3 latach od posadzenia. Jakość obsługi i dostawy była bardzo dobra, polecam!
Grzegorz –
Przesyłka zapakowana jak należy, polecam
Marina –
Podoba mi sie
Tadeusz –
Wszystko w porządku. jestem zadowolony.