Jabłoń 'Alwa’ Malus domestica 'Alwa’
Charakterystyka
Odmiana jabłoni “Alwa” została wyhodowana w Polsce i jest odmianą typowo zimową. Charakteryzuje się obfitym owocowaniem i średnim okresem dojrzewania. Jest łatwa w uprawie i pielęgnacji, a owoce ma duże, słodkie i smaczne. Jest idealna dla osób, które szukają drzewa z obfitymi i smacznymi owocami.
Wygląd
W odpowiednich warunkach urośnie od 2,5 – 5 metrów wysokości. Rośnie w umiarkowanym tempie względem pozostałych jabłoni. Tworzy szeroką, kulistą koronę o konarach tworzących szerokie kąty z przewodnikiem, pokrytych niezbyt licznymi krótkopędami. Ma skłonności do ogołacania konarów. Kwitnie średnio późno i długo, jest dobrym zapylaczem dla innych odmian. Drzewo pokryte jest gęsto zielonymi liśćmi, tworząc tym samym bardzo dekoracyjny efekt.
Kwiaty i liście
Liście jabłoni są ciemnozielone, mają eliptyczny, jajowaty kształt. Drzewko zakwita wiosną, najczęściej w maju. W tym czasie drzewo obrasta białymi, bądź różowymi kwiatami, które kontrastują z ciemnymi liśćmi, ma dekoracyjny charakter.
Owoce
Owoce jabłoni są okrągłe, lekko spłaszczone z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu przechodzącymi na owoc. Osiągają średnicę około 7 cm. Ich skórka jest gładka i zielonożółta, błyszcząca, pokryta czerwonomalinowym rumieńcem. Miąższ jest zwarty, słodki i soczysty z lekko kwaśnym i orzeźwiającym posmakiem. Owoce jabłoni “Alwa” są uważane za bardzo smaczne.
Dojrzałość zbiorcza
Owoce dojrzewają przeważnie w pierwszej połowie października. W chłodni przechowują się przez kilka miesięcy.
Wymagania
Jabłoń jest mało wymagająca w kwestii miejsca sadzenia. Lubi gleby piaszczyste, gliniaste albo mieszane o lekko kwasowym odczynie. Miejsce posadzenia powinno być też wilgotne i przede wszystkim dobrze nasłonecznione.
Uprawa i pielęgnacja
Drzewo najlepiej sadzić jesienią lub wiosną, kiedy gleba jest rozgrzana i możliwe jest bezproblemowe wykonanie prac ogrodniczych. Pozwoli to drzewu na ukorzenienie się i rozwinięcie korzeni przed suchą porą roku i zimą, ważne jest zapewnić jej wtedy odpowiednie nawodnienie. Warto znaleźć dobrze nasłonecznione stanowisko, które następnie odchwaścimy. Przycinanie najlepiej wykonywać w okresie bezlistnym, unikamy wtedy nadmiernego krwawienia. Cięcie wykonujemy usuwając chore i suche gałęzie oraz pędy boczne, ponieważ w ten sposób dajemy dostęp do większej ilości światła słonecznego.
Zbiory i przechowywanie
Pierwsze owocowanie przypada po około 3 – 4 latach od posadzenia. Owocuje obficie, a zbierać owoce możemy w połowie października, ale dojrzałe do konsumpcji są dopiero w grudniu. Dojrzałe, zerwane owoce możemy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu nawet do końca zimy. Warto sprawdzać stan owoców i usuwać te, które zaczynają się pogarszać, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób.
Zapylanie
“Alwa” wymaga obecności innych odmian jabłoni do zapylenia. Najbardziej znanymi zapylaczami są “Golden Delicious”, “Idared” lub “Szampion”.
Zastosowanie
Jest to odmiana deserowa i przerobowa. Owoce jabłoni doskonale nadają się do deserów oraz na kompoty, soki czy dżemy.
Odporność
Odmiana jest bardzo odporna na choroby kory i drewna. Jest też średnio wrażliwa na parcha i mało wrażliwa na mączniaka. Ponieważ jest odmianą zimową cechuje się wysoką odpornością na mróz.
Cechy sadzonki
Podkładka: M-26
Wysokość sadzonki: 120 – 140 cm
Kajetan –
Sadzoneczka super, dobrze zapakowane,
Julia –
Zamówienie zrealizowane szybko
Joachim –
Wszystko w porządku. jestem zadowolony.
Leonard –
Wspanialy kontakt-natychmiastowa dostawa, polecam