Morela ‘Darina’ Prunus armeniaca ‘Darina’
Charakterystyka
Samopylna odmiana Darina powstała w Czechach w Instytucie Sadownictwa w miejscowości Holovousach z wolnego zapylenia odmiany Mělnická w 1973 roku. Od 1999 roku jest zarejestrowana do uprawy w Czechach. W Polsce sprawdziła się jako odmiana plenna. Ze względu na swą odporność na niskie temperatury polecana do sadzenia w najzimniejsze regiony kraju. Kwitnie średnio późno, można ją polecać do uprawy, gdzie częstym problemem jest uszkadzanie kwiatów przez późne wiosenne przymrozki.
Wygląd
Drzewo o silniejszym wzroście, tworzy koronę szeroką i rozłożystą. Wysokość drzewa różni się w zależności od wczesnego cięcia i formowania korony niskiej lub wysokiej. Najczęściej osiąga wymiary 3-5m. Podkładka Ałycza, na której szczepione są morele, to najlepsza typowa podkładka wykorzystywana w ich produkcji.
Kwiaty i liście
Morela zakwita różowymi pachnącymi i bardzo dekoracyjnymi kwiatami, którymi pokrywa w całości swoje pędy. Chętnie odwiedzają je pszczoły. Liście są duże, jajowate, o długości od 5 cm do 10 cm z ząbkowatą krawędzią. Czas kwitnienia tej odmiany występuje na przełomie kwietnia i maja.
Owoce
Morela Darina wydaje duże, pomarańczowe owoce pokryte czerwonym rumieńcem. Miąższ jest pomarańczowy soczysty, aromatyczny, słodki i bardzo smaczny. Łatwo oddziela się od pestki. Owoce Moreli są źródłem błonnika, flawonoidów, garbników, pektyn, kwasów organicznych. Zawierają witaminy z grupy A, B, C oraz minerały fosfor, potas, wapń, żelazo. Morele regulują pracę układu krążenia i obniżają poziom złego cholesterolu przez zawartości karotenoidów i potasu. Ponadto oczyszczają nerki i pozytywie wpływają na ich pracę. Morele ze względu na posiadanie żelaza mają właściwości krwiotwórcze, wskazane są osobą z anemią.
Wymagania
Morela Darina posiada wysoką odporność na mróz. To łatwe w uprawie drzewo, oferuje obfite zbiory w połowie sezonu, jeśli kwiaty unikną wiosennych przymrozków. Morele nie są zbytnio wymagające, ale lepiej stworzyć im glebę przepuszczalną, żyzną, bogatą w składniki pokarmowe i dostatecznie wilgotną. Piaszczyste podłoża należy wzbogacić żyzną glebą. Stanowiska suche w okresie owocowania zdecydowanie pogarszają jakość i wielkość owoców. W drugim roku po posadzeniu glebę wzbogacamy w składniki mineralne (azot, potas, fosfor, magnez).
Uprawa i pielęgnacja
Drzewko moreli sadzimy ze szkółki wiosną lub jesienią lub w pojemnikach całorocznie. Sadzone wiosną wymagają częstszego podlewania przez całe lato. Miejsce przygotowane do sadzenia powinno być odchwaszczone, stanowisko wybieramy raczej nieprzewiewne. Przycinanie jest wymagane, aby zachować kształt i zdrowie. Rany po cięciu zabezpieczamy maściami ogrodniczymi. W trzech kolejnych latach formujemy i zagęszczamy koronę drzewka. W późniejszych latach prześwietlamy koronę i odmładzamy, zabieg ten ma na celu poprawienie jakości owoców. Opryski wykonujemy środkami grzybobójczymi lub owadobójczymi w razie konieczności.
Zbiory i przechowywanie
Dojrzałość zbiorcza – koniec lipca.
Zapylanie
Samopłodna.
Zastosowanie
Można spożywać je świeże, do deserów, wypieków, dżemów, sałatek owocowych, gotowania, suszenia i konserwowania.
Odporność
Wytrzymała na mróz.
Cechy sadzonki
Podkładka: Ałycza.
Wysokość sadzonki: 120 – 160 cm.
Celestyna –
Polecam. dobrze zapakowane
Tomek –
Podoba mi sie
Jessika –
Dobrze zapakowane sadzonki
Nikola –
Drzewko sie przyjęło
Martin –
Wspaniałe drzewo owocowe, które z powodzeniem można uprawiać w swoim ogrodzie. Jego owoce są soczyste i bardzo smaczne. Obsługa klienta jest doskonała
Michał –
Wspaniała propozycja dla każdego ogrodu, moja morela rośnie zdrowo i silnie już od 3 lat. Drzewa otrzymałem w doskonałym stanie, a obsługa klienta była bez zarzutu. Polecam!
Ryszard Podgórny (zweryfikowany) –
Ok
Józef S. (zweryfikowany) –
duże owoce
Zbigniew S. (zweryfikowany) –
Zakupiłem drzewko w lutym, zasadziłem. Obecnie jest sierpień i drzewko bardzo ładnie rośnie, widać, że jest żywotne i idzie szybko do góry (może nawet trochę za szybko). Jest też zdrowe.
Jolanta Kozub (zweryfikowany) –
super