Morela ‘Harcot’ Prunus armeniaca ‘Harcot’
Charakterystyka
Harcot to odmiana moreli pochodząca z Kanady, została wyselekcjonowana w Harrow w prowincji Ontario. W Polsce przyjęła się jako odmiana zachwycająca swoimi dużymi, pomarańczowo-czerwonymi owocami.
Wygląd
Drzewo o silniejszym wzroście. Tworzy koronę szeroką i rozłożystą. Wysokość drzewa różni się w zależności od wczesnego cięcia i formowania korony niskiej lub wysokiej. Najczęściej osiąga wymiary 3-5m. Podkładka Ałycza, na której szczepione są morele, to najlepsza typowa podkładka wykorzystywana w ich produkcji.
Kwiaty i liście
Morela zakwita różowymi pachnącymi i bardzo dekoracyjnymi kwiatami, którymi pokrywa w całości swoje pędy. Chętnie odwiedzają je pszczoły. Liście są duże, jajowate, o długości od 5 cm do 10 cm z ząbkowatą krawędzią. Czas kwitnienia tej odmiany występuje na przełomie kwietnia i maja.
Owoce
Morela Harcot wydaje średnie lub duże, pomarańczowe owoce, pokryte czerwonym rumieńcem. Miąższ jest pomarańczowy, soczysty, aromatyczny, słodki, bardzo smaczny i łatwo oddzielający się od pestki. Owoce Moreli są źródłem błonnika, flawonoidów, garbników, pektyn, kwasów organicznych. Zawierają witaminy z grupy A, B, C oraz minerały fosfor, potas, wapń, żelazo. Morele regulują pracę układu krążenia i obniżają poziom złego cholesterolu przez zawartości karotenoidów i potasu. Ponadto oczyszczają nerki i pozytywie wpływają na ich pracę. Morele ze względu na posiadanie żelaza mają właściwości krwiotwórcze, wskazane są osobą z anemią.
Wymagania
Morela Harcot posiada średnią odporność na mróz. To łatwe w uprawie drzewo. Oferuje obfite zbiory w połowie sezonu, jeśli kwiaty unikną wiosennych przymrozków. Morele nie są zbytnio wymagające, ale lepiej stworzyć im glebę przepuszczalną, żyzną, bogatą w składniki pokarmowe i dostatecznie wilgotną. Piaszczyste podłoża należy wzbogacić żyzną glebą. Stanowiska suche w okresie owocowania zdecydowanie pogarszają jakość i wielkość owoców. W drugim roku po posadzeniu glebę wzbogacamy w składniki mineralne (azot, potas, fosfor, magnez).
Uprawa i pielęgnacja
Drzewko moreli sadzimy ze szkółki wiosną, jesienią lub w pojemnikach całorocznie. Sadzone wiosną wymagają częstszego podlewania przez całe lato. Miejsce przygotowane do sadzenia powinno być odchwaszczone, stanowisko wybieramy raczej nie przewiewne. Przycinanie jest wymagane, aby zachować kształt i zdrowie. Rany po cięciu zabezpieczamy maściami ogrodniczymi. W trzech kolejnych latach formujemy i zagęszczamy koronę drzewka. W późniejszych latach prześwietlamy koronę i odmładzamy, zabieg ten ma na celu poprawienie jakości owoców. Opryski wykonujemy środkami grzybobójczymi lub owadobójczymi w razie konieczności.
Zbiory i przechowywanie
Dojrzałość zbiorcza – koniec lipca.
Zapylanie
Zapylacze: Early Orange, Wczesna z Morden.
Zastosowanie
Można spożywać je świeże do deserów, wypieków, dżemów, sałatek owocowych, gotowania, suszenia i konserwowania.
Odporność
Wytrzymała na mróz.
Cechy sadzonki
Podkładka: Ałycza.
Wysokość sadzonki: 120 – 160 cm.
Maurycy –
Szybko dostarczone i dobrze zapakowane
Ada –
Jakość towaru i przesyłki b. dobra
Joachim –
Bardzo dobrze zapakowane
Adrian –
Wszystko w porządku. jestem zadowolony.
Kamil –
Morela ‘Harcot’ to wyśmienity wybór dla miłośników owoców. Drzewa dostarczone zostały w doskonałym stanie, a obsługa klienta i dostawa były na bardzo wysokim poziomie.
Arnold –
Jak zwykle dostawa i towar bardzo dobre