Śliwa japońska ‘Angeleno’ Prunus salicina ‘Angeleno’
Charakterystyka
Śliwa japońska ‘Angeleno’ to wyhodowana w USA odmiana otrzymana z wolnego zapylenia śliwy Queen Ann.
Wygląd
Śliwa japońska to drzewo rosnące silnie i osiągające wysokość od 3 do 4 metrów. Tworzy luźną i dobrze ulistnioną koronę.
Kwiaty i liście
Liście są jajowate, ciemnozielone i błyszczące. Kwiaty są białe, pięciopłatkowe o przyjemnym aromacie. Roślina kwitnie wczesną wiosną, przeważnie w kwietniu.
Owoce
Owoce są okrągłe, lekko spłaszczone o masie około 50 gram. Skórka owoców jest błyszcząca, na początku granatowa, a w pełni dojrzałości prawie czarna. Miąższ jest jędrny, pomarańczowy, średnio soczysty i aromatyczny. Owoce śliwy są bogate w witaminę C i błonnik.
Wymagania
Drzewo preferuje gleby próchniczne, lekko kwaśne i żyzne. Roślina wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego.
Uprawa i pielęgnacja
Odmiana ‘Angeleno’ jest łatwa w uprawie i nie wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Roślina wymaga regularnego podlewania i nawożenia, zwłaszcza w okresie wzrostu i owocowania. Wiosną po posadzeniu zalecane jest przycięcie śliwy mniej więcej 80 cm od miejsca szczepienia, a następnie można przeprowadzać cięcia gałęzi, aby zachować odpowiedni kształt drzewa.
Zbiory i przechowywanie
Drzewo owocuje dość wcześnie, bo już po 2-3 latach po posadzeniu. Owocuje średnio obficie i regularnie. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszej lub drugiej połowie października. Owoce można długo przechowywać i dobrze znoszą transport.
Zapylanie
Odmiana jest rośliną obcopylną, co oznacza, że potrzebuje drugiej rośliny do zapylenia. Dobrymi kandydatami do posadzenia są odmiany Black Amber, Santa Rosa, inna odmiana śliwy japońskiej.
Zastosowanie
Owoce są jadalne i wykorzystywane w kuchni do produkcji dżemów, marmolad, soków, wina i innych przetworów. Często stosowane są też jako dodatek do dań mięsnych i deserów.
Odporność
Odmiana jest bardzo odporna na mróz i dość odporna na choroby i szkodniki, ale wymaga regularnej kontroli drzewa oraz stosowania odpowiednich środków ochrony.
Cechy sadzonki
- Wysokość sadzonki: 130 - 160 cm
- Wiek sadzonki: 2 sezony
- Forma: sadzonka z gołym korzeniem (zabezpieczona na czas transportu)
- Podkładka: Ałycza
Leila –
Ładnie i dobrze zapakowane, przesyłka w terminie, oby się dobrze przyjęła. polecam.
Sława –
Owoce są smaczne i doskonałe na przetwory
Aisza –
Usługa i jakość na medal. wszystkie drzewka wspaniale się przyjęły i rosną pięknie. polecam!
Karolina –
Rewelacyjny produkt! Drzewo owocowe, które kupiłam, rozwija się wspaniale, a owoce są soczyste i słodkie. Obsługa sklepu była bardzo pomocna, a dostawa szybka i bezproblemowa.
Daniel –
Drzewo śliwy japońskiej to niesamowity wybór dla każdego! Owocuje już po upływie trzech lat, jego plony są soczyste i aromatyczne. Obsługa i dostawa – bez zarzutu.
Mariola –
Polecam!