Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Pigwy

    Rośliny

    (8) 32.00 
    (10) 32.00 
    (7) 32.00 
    (6) 32.00 
    (6) 32.00 
    (3) 32.00 

    Czym charakteryzuje się pigwa?

    Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to gatunek drzewa owocowego pochodzącego z Azji Mniejszej, Iranu i Syrii należący do rodziny różowatych. W mitologi greckiej zwana była złotym jabłkiem, to właśnie nią Parys nagrodził Afrodytę. W Polsce pigwa jest uprawiana od średniowiecza i często nazywana jest polską cytryną. Pigwa była wykorzystywana w kuchni i medycynie już w starożytności. W Polsce pigwa była popularnym surowcem do produkcji marmolad i konfitur.

    Drzewa pigwy osiągają średnio wysokość do 5-8 metrów. Charakteryzują ją owalne liście, o długości około 7-12 cm. Bladoróżowe kwiaty pigwowca są duże, o średnicy około 4-6 cm. Owoce pigwy są kuliste lub owalne, ich średnica mieści się między 6, a 12 cm, mają cytrynowożółtą skórkę, czasem z woskowym nalotem. Miąższ pigwy jest twardy i kwaskowaty, zawiera pektyny, wiele witamin i składników mineralnych. Pigw nie można spożywać na surowo, ze względu na to że są bardzo twarde i cierpkie w smaku.

    Pigwa kwitnie później niż inne rośliny, przeważnie w połowie maja, a ich owocowanie przypada w okolice października. W zależności od odmiany i warunków, owoce wytworzone przez pigwę mogą ważyć nawet kilogram.

    Pigwy możemy umownie podzielić na dwie grupy, ze względu na kształt owocu. Pigwę jabłkową z wyglądu przypominająca jabłka oraz pigwy gruszkowe, przypominające gruszki.

    Odmiany pigwy

    Najpopularniejsze odmiany pigwy to:

    Wymagania pigwy

    Pigwa preferuje gleby żyzne, próchnicze, o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie. Drzewa pigwy potrzebują pełnego nasłonecznienia, dlatego najlepiej sadzić je na stanowiskach słonecznych. Po posadzeniu pigwa potrzebuje umiarkowanego i regularnego podlewania, szczególnie w okresie wzrostu i owocowania.

    Trzeba też pamiętać, że pigwa to drzewo wrażliwe na mróz i suszę. Zaleca się także nawożenie nawozami organicznymi co 3-4 lata.

    Uprawa i pielęgnacja pigwy

    Podczas uprawy pigwy należy dbać o odpowiednie nawożenie i podlewanie. Drzewo wymaga regularnego przycinania, aby utrzymać koronę w dobrej kondycji. Należy usuwać chorą i uszkodzoną tkankę. Warto też chronić drzewo przed szkodnikami i chorobami, poprzez używanie odpowiednich środków ochrony.

    Sadzenie pigwy

    Pigwę najlepiej jest sadzić wczesną wiosną lub późną jesienią. Przed posadzeniem należy wybrać odpowiednie miejsce, które zapewni drzewu odpowiednią ilość słońca i przepuszczalne podłoże, a także osłoni roślinę przed wiatrem. Sadzonki pigwy sadzi się na głębokości około 40 - 50 cm we wcześniej przygotowanych dołkach. Przed samym sadzeniem skracamy korzenie sadzonki.

    Podlewanie i nawożenie

    Posadzone drzewo regularnie nawozimy, szczególnie w okresie wzrostu i owocowania. Najlepiej stosować do tego naturalne nawozy organiczne jak kompost. Ponadto drzewko regularnie podlewamy, szczególnie w okresach suszy i owocowania, unikamy jednak zbyt obfitego podlewania.

    Cięcie pigwy

    Cięcie pigwy pozwala na utrzymanie zdrowego i dobrze uformowanego drzewa. Przycinanie powinno być przeprowadzone w okresie spoczynku. Należy usuwać chore, uszkodzone i rosnące w niepożądanych kierunkach gałęzie, aby zapewnić koronie odpowiedni kształt.

    Jakie właściwości mają owoce pigwy

    Pigwa jest bogata w witaminy c, minerały, polifenole, które minimalizują ryzyko raka i składniki odżywcze. Owoce stosuje się na przetwory do produkcji marmolad, konfitur, nalewek, dżemów, a także do wypieku ciast i pieczeni. Pigwa jest również wykorzystywana nie tylko w kuchni na przetwory, ale też świetnie sprawdza się w medycynie naturalnej do leczenia niektórych chorób. .

    Pokrojone owoce pigwy możemy ususzyć, na słońcu lub w piekarniku, a potem dodawać je do herbaty. W smaku jest podobna do cytryny, ma kwaskowaty smak i piękny aromat.

    Pigwa i jej owoce - zbiór i ochrona

    W przypadku pigwy dojrzałość zbiorcza jej owoców przypada przeważnie na październik lub listopad, w zależności od odmiany i warunków klimatycznych. Owoce pigwowca zbieramy delikatnie je obracając i odcinając z gałęzi.

    Nie należy mylić pigwy z pigwowcem. Sadzonka pigwy da nam drzewo z dużymi owocami, a sadzonka pigwowca da nam krzew o mniejszych, ale bardziej aromatycznych owocach.

    Może się zdarzyć, że owoc pigwy pęknie. Winna temu jest zmienna pogoda, przeplatana okresami suszy i intensywnych opadów. Taki pęknięty owoc można zjeść, po odpowiedniej obróbce, jeśli oczywiście nie zaczął gnić, ale nie nadaje on się do przechowywania.

    Owoce pigwy są narażone na ataki szkodników i chorób, które mogą doprowadzić do zniszczenia plonów. Chorobami i szkodnikami, które atakują pigwy to mączniak, przędziorek, parch i zaraza ogniowa. W celu ochrony należy regularnie kontrolować stan drzewa i stosować odpowiednie środki ochrony roślin.

    Rozmnażanie

    Pigwy to roślina, która rozmnaża się z nasion, sadzonek lub przez szczepienie na podkładce. Sadzonki pigwy możemy uzyskać poprzez szczepienia na podkładce z jej dzikich odmian. Niektóre odmiany pigwy mogą rosnąć samotnie, ponieważ są samopylne, ale są też takie, które wymagać będą zapylacza, dlatego należy to brać pod uwagę.

    Co mówią nasi Klienci
    1442 opinie