Pigwy
Rośliny
Czym charakteryzuje się pigwa?
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to gatunek drzewa owocowego pochodzącego z Azji Mniejszej, Iranu i Syrii należący do rodziny różowatych. W mitologi greckiej zwana była złotym jabłkiem, to właśnie nią Parys nagrodził Afrodytę. W Polsce pigwa jest uprawiana od średniowiecza i często nazywana jest polską cytryną. Pigwa była wykorzystywana w kuchni i medycynie już w starożytności. W Polsce pigwa była popularnym surowcem do produkcji marmolad i konfitur.
Drzewa pigwy osiągają średnio wysokość do 5-8 metrów. Charakteryzują ją owalne liście, o długości około 7-12 cm. Bladoróżowe kwiaty pigwowca są duże, o średnicy około 4-6 cm. Owoce pigwy są kuliste lub owalne, ich średnica mieści się między 6, a 12 cm, mają cytrynowożółtą skórkę, czasem z woskowym nalotem. Miąższ pigwy jest twardy i kwaskowaty, zawiera pektyny, wiele witamin i składników mineralnych. Pigw nie można spożywać na surowo, ze względu na to że są bardzo twarde i cierpkie w smaku.
Pigwa kwitnie później niż inne rośliny, przeważnie w połowie maja, a ich owocowanie przypada w okolice października. W zależności od odmiany i warunków, owoce wytworzone przez pigwę mogą ważyć nawet kilogram.
Pigwy możemy umownie podzielić na dwie grupy, ze względu na kształt owocu. Pigwę jabłkową z wyglądu przypominająca jabłka oraz pigwy gruszkowe, przypominające gruszki.
Odmiany pigwy
Najpopularniejsze odmiany pigwy to:
- Pigwa Bereczki,
- Pigwa Leskels,
- Pigwa Portugal
- Pigwa Konstantinopolitanka,
- Pigwa Smyrnianka,
- Pigwa Szyszka,
- Pigwa Vranja,
- Pigwa Champion,
- Pigwa Leskovac,
- Pigwa Konstantynopol
- Pigwa wielkoowocowa gruszkowa .
Wymagania pigwy
Pigwa preferuje gleby żyzne, próchnicze, o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie. Drzewa pigwy potrzebują pełnego nasłonecznienia, dlatego najlepiej sadzić je na stanowiskach słonecznych. Po posadzeniu pigwa potrzebuje umiarkowanego i regularnego podlewania, szczególnie w okresie wzrostu i owocowania.
Trzeba też pamiętać, że pigwa to drzewo wrażliwe na mróz i suszę. Zaleca się także nawożenie nawozami organicznymi co 3-4 lata.
Uprawa i pielęgnacja pigwy
Podczas uprawy pigwy należy dbać o odpowiednie nawożenie i podlewanie. Drzewo wymaga regularnego przycinania, aby utrzymać koronę w dobrej kondycji. Należy usuwać chorą i uszkodzoną tkankę. Warto też chronić drzewo przed szkodnikami i chorobami, poprzez używanie odpowiednich środków ochrony.
Sadzenie pigwy
Pigwę najlepiej jest sadzić wczesną wiosną lub późną jesienią. Przed posadzeniem należy wybrać odpowiednie miejsce, które zapewni drzewu odpowiednią ilość słońca i przepuszczalne podłoże, a także osłoni roślinę przed wiatrem. Sadzonki pigwy sadzi się na głębokości około 40 - 50 cm we wcześniej przygotowanych dołkach. Przed samym sadzeniem skracamy korzenie sadzonki.
Podlewanie i nawożenie
Posadzone drzewo regularnie nawozimy, szczególnie w okresie wzrostu i owocowania. Najlepiej stosować do tego naturalne nawozy organiczne jak kompost. Ponadto drzewko regularnie podlewamy, szczególnie w okresach suszy i owocowania, unikamy jednak zbyt obfitego podlewania.
Cięcie pigwy
Cięcie pigwy pozwala na utrzymanie zdrowego i dobrze uformowanego drzewa. Przycinanie powinno być przeprowadzone w okresie spoczynku. Należy usuwać chore, uszkodzone i rosnące w niepożądanych kierunkach gałęzie, aby zapewnić koronie odpowiedni kształt.
Jakie właściwości mają owoce pigwy
Pigwa jest bogata w witaminy c, minerały, polifenole, które minimalizują ryzyko raka i składniki odżywcze. Owoce stosuje się na przetwory do produkcji marmolad, konfitur, nalewek, dżemów, a także do wypieku ciast i pieczeni. Pigwa jest również wykorzystywana nie tylko w kuchni na przetwory, ale też świetnie sprawdza się w medycynie naturalnej do leczenia niektórych chorób. .
Pokrojone owoce pigwy możemy ususzyć, na słońcu lub w piekarniku, a potem dodawać je do herbaty. W smaku jest podobna do cytryny, ma kwaskowaty smak i piękny aromat.
Pigwa i jej owoce - zbiór i ochrona
W przypadku pigwy dojrzałość zbiorcza jej owoców przypada przeważnie na październik lub listopad, w zależności od odmiany i warunków klimatycznych. Owoce pigwowca zbieramy delikatnie je obracając i odcinając z gałęzi.
Nie należy mylić pigwy z pigwowcem. Sadzonka pigwy da nam drzewo z dużymi owocami, a sadzonka pigwowca da nam krzew o mniejszych, ale bardziej aromatycznych owocach.
Może się zdarzyć, że owoc pigwy pęknie. Winna temu jest zmienna pogoda, przeplatana okresami suszy i intensywnych opadów. Taki pęknięty owoc można zjeść, po odpowiedniej obróbce, jeśli oczywiście nie zaczął gnić, ale nie nadaje on się do przechowywania.
Owoce pigwy są narażone na ataki szkodników i chorób, które mogą doprowadzić do zniszczenia plonów. Chorobami i szkodnikami, które atakują pigwy to mączniak, przędziorek, parch i zaraza ogniowa. W celu ochrony należy regularnie kontrolować stan drzewa i stosować odpowiednie środki ochrony roślin.
Rozmnażanie
Pigwy to roślina, która rozmnaża się z nasion, sadzonek lub przez szczepienie na podkładce. Sadzonki pigwy możemy uzyskać poprzez szczepienia na podkładce z jej dzikich odmian. Niektóre odmiany pigwy mogą rosnąć samotnie, ponieważ są samopylne, ale są też takie, które wymagać będą zapylacza, dlatego należy to brać pod uwagę.